Hornvägen 46

Vacker Ölandsgård i fantastisk miljö på norra Öland inkl 6 hektar mark & stor vinodling!

I den helt unika miljön på gränsen till naturreservatet Horns Kungsgård ligger denna mycket vackra Ölandsgård. Fantastisk gårdsbild med gedigna byggnader i toppskick uppförda enligt öländsk byggnadstradition. Allt kringgärdat av ca 6 ha mark bestående av bl. a en vinodling om ca 1000 vinstockar.

Allmän information

Avskilt sommarparadis av högsta klass mitt i Ölands oerhört vackra nordvästra kustlandskap! Ca 1,5 km från stenkusten vid Alvedsjöbodar är denna fina gård belägen . Gården gränsar mot naturreservatet Horns Kungsgård och närmiljön är helt unik. Helt klart ett av Ölands absolut vackraste områden med karaktäristiskt öppet landskap som övergår i de ljuvligt vackra stenstränder som kännetecknar området. Byggnaderna på fastigheten bildar en mycket fin enhet och kringgärdas av drygt 6 hektar mark, allt samlat i ett skifte. Här finns många olika utvecklingsmöjligheter! Djurhållning, utveckling av den ambitiösa vinodlingen, egen verksamhet, konstateljé? Alternativt använder man fastigheten som den används idag: som en fritidshusfastighet utöver det vanliga med plats för stor släkt och många vänner.

Huvudbyggnaden ”Stora Ryd” är ritad av Sollidens Slottsarkitekt Leo Eriksson efter förebild av en stormansgård i Lindby under projektet ”Öländsk byggnadstradition”. Här har inget lämnats åt slumpen och materialval och standard håller genomgående högsta kvalitet. Exteriören är mycket vacker & klassisk med brutet tak med enkupigt taktegel, rödslammade väggar, spröjsade pardörrar och vita fönsterfoder. Interiört är atmosfären somrig och luftig. Stora fina rum, djupa fönsternischer, bröstpaneler och spegeldörrar skänker en fin gammaldags känsla. Vackra kakelugnar ger hemtrevnad. På det nedre planet finns de fina sociala ytorna. Stort hemtrevligt bondkök med full komfort, allrum med härligt ljus tack vare fönster i tre väderstreck, finentré och groventré med tvättstuga. Här finns även ett generöst sovrum samt ett badrum. På det övre planet finns tre rymliga sovrum med plats för många bäddar. Här finns även ett tv-rum och ett fräscht kaklat badrum med badkar. Fin atmosfär även på detta plan med trägolv, finstämda tapeter och snedtak.

Gästhuset är ett skiftesverkshus från mitten av 1800-talet som har varit skola och lärarbostad i Madesjö på fastlandet. Det är elektrifierat men VA är inte installerat, detta då huset huvudsakligen använts sommartid. Huset är verkligen supercharmigt och ett helt underbart hus att inhysa sina gäster i! Superfin karaktär även i detta hus med ljuvliga blommiga tapeter, en fantastisk platsbyggd eldstad, målade brädgolv, spröjsade fönster och spegeldörrar. Boytan fördelas över ett sovrum, ett allrum och ett mysigt enklare kök med bevarad vedspis smyckad med en vacker spiskåpa. Även loftvåningen är jättemysig! Ett öppet rum med snedtak och fin vindskaraktär och detta är ett perfekt rum att samla barnbarnen i, här får många sängar plats! Gästhuset inrymmer även en verkstad med egen ingång. Detta utrymme skulle lätt kunna integreras som ett extra rum i den befintliga planlösningen istället.

Det är relativt sällan fina gårdar i detta område kommer ut till försäljning. För dig som vill ha rejält med svängrum samt egna ägor kring husknuten är detta ett sällsynt tillfälle. Kort cykelavstånd till hav och bad och hela norra uddens utbud av fina stränder, magiskt vacker natur och sommaraktiviteter finns inom ramen av en mil. Ett ställe att njuta av i generationer!

Lite matnyttig information från säljaren:

Huset uppfördes 1982 med Stora Ryd som utgångspunkt, men i stället för 15 cm isolering har man tagit 20 cm i väggarna och 30 cm i tak, något som ansågs mycket vid denna tid. Därav har huset djupa fönsternischer som sprider dagsljuset som i ett gammalt fulltimmer- eller stenhus Syftet med byggprojektet var att inom ramen för traditionell öländsk byggtradition ta fram byggnation som mötte dagens krav på handikappanpassning och energihushållning.

Huset är struket med en gammal ljusröd slamfärg som i solljus ger en speciell gyllene lyster och som skiljer sig markant mot dagens billigare slamfärger med mörkare röd nyans. Oljefärgen som använts är gjord på kallpressad linolja tillverkad av dels Hellbergs färg i Mellstaby på Öland och dels av Kulturhantverkarna i Gimo i Uppland.

Yttertaket består på samtliga byggnader av återanvänt handslaget & enkupigt taktegel som av underhållsskäl lagts på ett korrugerat plåttak och därigenom är de i princip underhållsfria.

Gästhuset står på murade plintar och en kallmurad grund.

Vagnslidret är uppfört 2002 på platta och är hopbyggd med det isolerade och uppvärmda pumphuset från 1982.

Idag finns ca 1000 vinstockar på gården av varianterna Rondo, Leot Millot samt Früburgunder.

Ovanpå altanens pergola skuggar en stor vinranka som ger rikligt med söta, gröna, kärnfria druvor. Härutöver finns i trädgården fikon-, persiko- och äppleträd.

Tomten framför husen är en blomsteräng översållad med fridlysta och ovanliga orkidéer, t.ex. Salepsrot, S:t Pers nycklar, Adam & Eva & Nattviol, bara för att nämna några.

Fastigheten ligger inom Natura 2000 skyddet och gränsar dessutom på 2 sidor av 3 mot Horns Kungsgårds Naturreservat.

Det kan också nämnas att Europas största och fridlysta skalbagge, Ekoxen, är en vanligt förekommande på fastighetens gamla ekbestånd.

 • Fakta
  Förvärvstillstånd krävs
  Ja
  Fastighetsbeteckning
  BORGHOLM ALVEDSJÖ 1:7
  Objektstyp
  Villa
  Adress
  Hornvägen 46
  Postnummer
  387 72
  Postort
  Löttorp
  Distrikt
  Högby
  Område
  Horn - Alvedsjö
  Boarea
  163 m2
  Total areal
  63755 m2
  Antal rum
  6
 • Pantsättningar & Inteckningar
  9st inteckningar på totalt 4 500 000 kr
 • Byggnad
  Byggår
  1982
  Tak
  Tegel
  Fasad
  Träfasad
  Fönster
  Kopplade 2-glasfönster
  Vatten
  Vatten från 2 borrade brunnar
  Avlopp
  Enskilt avlopp
  Uppvärmning
  Luf/luftvärmepump samt värmeåtervinning & solpaneler
 • Kostnader
  Summa driftskostnader

  Föregående års driftkostnader: (observera att de rörliga driftkostnaderna påverkas av t ex nyttjandegrad, antal personer i hushåll, uppvärmningssystem mm) Elkostnad : Ca 7 000 kwh/år Försäkring: 2 500:-/år V/A: 710:-/år (enl. uppgift från Borgholm energi) Samfällighet: 500:-/år Renhållning: 900:-/år (enl. uppgift från Borgholm energi)

  Totalt: 4 610:-/år OBS, elkostnader tillkommer.

 • Taxering
  Taxeringsår
  2020
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Taxeringsvärde byggnad
  1 173 000 kr
  Taxeringsvärde totalt
  1 508 000 kr
 • Dokument & Länkar
 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  Borgholm Horn Ga:2 - VÄG

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Fornlämning (Registreringsdatum: 20061105)

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Löttorp-Hornsjön, Vattenskyddsområde (Beslutsdatum: 19991202, Registreringsdatum: 20050706)

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Avtalsrättighet Kraftledning

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Avtalsrättighet Kraftledning

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Avtalsrättighet Kraftledning

 • Övrigt

  Taxeringsenhet: 120 - Lantbruksenhet bebyggd

  Eventuellt krävs förvärvstillstånd för köparen, i så fall tillkommer en ansökningskostnad för köparen.

  De uppgifter som lämnas i denna beskrivning härrör från säljaren. Den information som är av vikt för köparen bör kontrolleras för att köparen skall fullfölja sin undersökningsplikt. Det ankommer på köparen själv att kontakta berörda instanser för besked i frågor gällande V/A, planbestämmelser, förekomst av byggrätt, bygglovsfrågor, rördragningar på tomten, el mm. Borgholms Kommun 0485-880 00, Borgholms Energi 0485-883 00, Lantmäteriet 0771-63 63 63, Bixia 0485-88 300.

Visningar

 • Torsdag 9 aprRing eller maila för bokning!

Fakta

Adress
Hornvägen 46, Horn - Alvedsjö
Boarea
163 m2
Rum
6 rok
Pris
4 500 000 kr (Högstbjudande)

Tipsa en vän

Ansvarig Mäklare

Mathias Holm
Mathias Holm

Fastighetsmäklare


Bilder

Gedigen & mycket vacker Ölandsgård intill Horns Kungsgård!

Vackra boningshus uppförda enligt öländsk byggnadstradition

Rymlig & vacker huvudbyggnad

Charmigt gästhus

Rustikt uthus i kalksten

Fantastisk gårdsbild!

Genomgående gedigna materialval

Veranda stora huset

Baksida med terrass mot öppna öländska vidder

Södergaveln med groventré

Vacker naturtomt kringgärdar byggnaderna

6 hektar mark tillhör gården

Stenmurar

Karaktäristisk öländsk vegetation

Betesmark & möjlighet till djurhållning

Vägen mot kusten passerar

Helt fantastiska omgivningar!

Mot havet!

Stenkusten möter ca 1,5 km från huset!

Nära in till Löttorp

Full service sommartid

Fin atmosfär interiört

Köksinteriör

Härlig sommarkänsla i köket!

Vacker sal

Ljust & fint

Kakelugn

Detaljbild

Ett sovrum på nedre planet

Wc & dusch

Entréhallen

Spröjsade pardörrar välkomnar!

Trappan till det övre planet

Allrum övre plan

Fina sovrum

Vacker kakelugn i stora sovrummet!

Fräscht kaklat badrum

Badkar

Plats för många!

Fin sommarkänsla!

Plats för fler i det fina gästhuset!

Härlig karaktär!

Tapeterna & öppna spisen!!

Detaljbild

Gammaldags enklare kök

Köket

Härliga gammaldags detaljer

Mysig ovanvåning med snedtak

Brädgolv & finstämda tapeter

Närområde

Horns Kungsgård & Horns udde är beläget ett par kilometer söder om attraktiva Byrum på norra Öland. Här breder ett helt unikt landskap ut sig och kanske är Öland som allra vackrast just här! Karg alvarmark, stenstränder, kalkstenshällar & orkidéängar, allt präglat av hav, vind, sol & kalksten. Naturreservatet kan sägas sammanfatta mycket av den öländska naturens skönhet och särart och här finns de flesta öländska naturtyper representerade. Utmed kustremsan hittar man helt magnifika ställen för avskilda bad, även mitt i sommaren. I området finns Ölands mest eftertraktade lägen för fritidshus och dessa fastigheter kommer mycket sällan ut till försäljning, oftast följer de familjerna i generationer. Till ljuvligt vackra Byrums Sandvik är det skönt cykelavstånd. I vikens norra del finns en kilometerlång och barnvänlig sandstrand som är en av norra Ölands allra finaste och populäraste badplatser med sanddyner och en härlig vy mot Blå Jungfrun. I söder övergår stranden i ett raukområde som är ett populärt utflyktsmål och väl värt ett besök! Provianterar gör man i Löttorp som är norra Ölands centralort och här finns full service sommartid.

Karta

Bolagsinformation

Kontakt

Alla rättigheter © Holm & Co Fastighetsförmedling AB

Intresseanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!