Bäckvägen 47

Välkomna till en riktig idyll i öppet landskap, en av Ölands äldst bevarade gårdar"Jöns-Lasses gård"

Allmän information

Välkomna till en riktig idyll på landet i öppet landskap. En ljuvlig gård med mycket av det gamla bevarat vilket ger en härlig känsla och atmosfär. Fastigheten ligger på en stor och insynsskyddad tomt. Bakom och intill manbyggningen finns en mindre frukt- och köksträdgård. För dig som är intresserad av byggnadsvård finns nu chansen att förvärva en av Ölands äldsta bevarade gård, nämligen "Jöns-Lasses gård" i byn Norra Bäck. Norra Bäck ligger på Ölands fina östra sida. En välbevarad radby med bygatan utmed ladulängorna strax öster om gårdarna. Från byn Norra bäck är det pendlingsavstånd till Borgholm, Färjestaden & Kalmar.

Den är en typisk, syd-götisk, kringbyggd ölandsgård med uppdelning i man och fägård med portskjulet mot bygatan. Denna fastighet byggnadsminnesförklarades år 2004. Gården kom i Jöns Larsson ägo år 1836. Jöns Larsson var välbärgad storbonde, omtyckt i trakten och socialt begåvad. Han var också en enastående finsnickare och konsthantverkare vilket man får ta del av i byggnaderna och även i utomhusmiljön.

En ny, ståtlig tvåvånings manbyggning lät han bygga år 1841 i skiftesverkteknik. Här möts du av karaktäristiska snickerier, sniderier och målningar från själva allkonstnären Jöns Larsson. Husets interiör med bland annat plankgolv, spegeldörrar, lister och vackra väggmålningar på papp i limfärg är mycket välbevarat. I köket sitter en stor järnspis som sägs vara den äldsta järnspisen på Öland. Undantagsstugan är likaså bevarad med gedigna originaldetaljer.

I övrigt består gårdens byggnader av brygghus, snickarbod, ladugård/stall, lada, vagnsbod och källare. Byggnaderna har höga byggnadstekniska historiska världen. Välkomna på visning av en välbevarad miljö som förflyttar dig rakt tillbaka till 1800-talet. Huset är en skatt för er som sätter värde i estetik och oförstörd karaktär!

TRÄDGÅRD

5 st äppelträd sommar/höst, syrener vita & lila, 1 valnötsträd, 1 körsbärsträd, plommon-krikon, vinbär-krusbär, rabarber, jasminbuskar, vita pioner, gul prästkrage, funkia, kärleksört, flox, blåklocka,

Vårblommor: tulpaner, vintergäck, påskliljor, gullvivor röda & gula

HISTORIK

Huset är uppfört 1841-42 av Jöns Larsson (1809-1906) som också har gjort snickeri, smide och målning. Jöns Larsson är en av Ölands mest kända bygdehantverkare. Gården övertogs av dottern Hilda med maken Nils Petter Gabrielsson, vilka överlät gården till sonen och snickaren Per Julius Nilsson. Systern Selma Nilsson övertog driften efter broderns frånfälle. 1944 inköptes gården av Ivar och Rut Persson vilka drev jordbruket till 1976. 1978 övertog dottern Gerd med maken Gunnar Eriksson Norra Bäck 9:1. 1994-96 utförs omfattande renovering av byggnaden, bl a läggs taket om och väggarna kompletteras med nytt virke, fönsterna renovera, gavlarna och östra långväggen inkläds med stående panel. Byggnaden behandlas mor träskadeinsekter.

Fastigheten är av Länsstyrelsen förklarad som byggnadsminne vilket medför restriktioner om utformning, ändringar på fastigheten.

Fastigheten är ansluten med avlopp till grannfastigheten som tillfällig lösning.

Mangårdsbyggnaden är ca 100 kvm på entréplanet, och ca 100 kvm på övre plan.

Norra flygeln är ca 58 kvm på entréplanet.

Södra flygeln är ca 53 kvm på entréplanet.

 • Fakta
  Fastighetsbeteckning
  BORGHOLM NORRA BÄCK 9:1
  Typkod
  220 - Småhusenhet, bebyggd
  Adress
  Bäckvägen 47
  Postnummer
  386 94
  Postort
  Färjestaden
  Distrikt
  Runsten
  Område
  Norra Bäck
  Tomtareal/mark
  7687 m2
  Total areal
  7687 m2
 • Pantsättningar & Inteckningar
  3st inteckningar på totalt 66 300 kr
 • Byggnad
  Byggår
  1843
  Vatten
  Enskilt vatten
  Avlopp
  Avlopp saknas
 • Kostnader
  Summa driftskostnader

  Föregående års driftkostnader: (observera att de rörliga driftkostnaderna påverkas av t ex nyttjandegrad, antal personer i hushåll, uppvärmningssystem mm) Uppgifterna avser hela fastigheten före avstyckning. Elkostnad : 4 800:-/år Försäkring: 3 500:-/år Renhållning: 3 600:-/år Sotning: vart annat år: 1 000:-

  Totalt: 12 900-/år

  Fastighetsskatt
  3 420 kr/år
 • Taxering
  Taxeringsår
  2019
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Värderingsår
  2019
  Taxeringsvärde byggnad
  195 000 kr
  Taxeringsvärde totalt
  456 000 kr
 • Dokument & Länkar
 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  Borgholm Vanserum Ga:1 - VÄG

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Jöns-Lasses Gård,norra Bäck 9:1(del Av), Byggnadsminne (Beslutsdatum: 20041222)

 • Övrigt

  De uppgifter som lämnas i denna beskrivning härrör från säljaren. Den information som är av vikt för köparen bör kontrolleras för att köparen skall fullfölja sin undersökningsplikt. Det ankommer på köparen själv att kontakta berörda instanser för besked i frågor gällande V/A, planbestämmelser, förekomst av byggrätt, bygglovsfrågor, rördragningar på tomten, el mm. Borgholms Kommun 0485-880 00, Borgholms Energi 0485-883 00, Lantmäteriet 0771-63 63 63, Bixia 0485-88 300.

Fakta

Adress
Bäckvägen 47, Norra Bäck
Tomtareal
7687 m2
Pris
1 295 000 kr (Högstbjudande)

Tipsa en vän

Ansvarig Mäklare

Mathias Holm
Mathias Holm

Fastighetsmäklare


Närområde

Norra Bäck ligger på Ölands fina östra sida ca 1,5 mil nordost om Ölandsbron. Omgivningarna präglas av vackra gärdsgårdar och en levande landsbygd. Till fina Bjärbybadet med långgrund sandstrand är det ca 6 km.

Karta

Bolagsinformation

Kontakt

Alla rättigheter © Holm & Co Fastighetsförmedling AB

Intresseanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!